Konopie a problemy skórne

Konopie ze względu na szereg właściwości odżywczych i regeneracyjnych jest stosowany w kosmetykach wspomagających leczenie wielu chorób skórnych, m.in. w atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy, trądziku oraz w przypadku skóry nadmiernie suchej, z oznakami starzenia.

Od tysięcy lat w medycynie ludowej konopi używano jako środka łagodzącego zmiany skórne. W wyniku kampanii przeciw konopi indyjskiej spowodowanej jej wysoką zawartością składników narkotycznych, olej ten został niejako zapomniany, a jego zastosowanie na przestrzeni ostatnich lat ograniczało się do przemysłu chemicznego – jako składnik farb, mydeł i lakierów. Jednak ze względu na drogocenne właściwości powraca do łask, znajdując swoje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

Olej konopny składa się w około 80% z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie kwasu linolowego i alfa-linolenowego. Charakteryzuje się idealną proporcją NNKT. Stosunek omega-6 do omega-3 wynosi 3:1 i jest optymalny dla prawidłowego metabolizmu lipidów w organizmie człowieka. Olej zawiera również kwas oleinowy, palmitynowy, gamma-linolenowy, arachidonowy i eikozanowy. Dodatkowo w składzie znajdziemy przeciwutleniacze, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole, fosfolipidy, minerały takie jak wapń, magnez, siarkę, potas, żelazo, cynk czy fosfor oraz witaminy – A, D, E oraz K.
Jakby tego było mało, znajdziemy w nim także wiele cennych substancji biologicznie czynnych o właściwościach regenerujących, przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, antyseptycznych oraz fotoprotekcyjnych – canabidol, β-sitosterol, tokoferol, terpeny i salicylan metylu. Jednym słowem, jest on kopalnią dobroci dla naszego organizmu.

Olej z konopii wykazuje także świetne zdolności penetracyjne. Doskonale się wchłania, nie pozostawiając przy tym tłustego filmu, który jest typowy dla olejów. Wnikając w skórę dogłębnie ją odżywia i przywraca jej równowagę hydrolipidową.
Specyfik ten może być używany bezpośrednio na skórę lub stosowany jako dodatek w preparatach kosmetycznych. Olej z konopi może być używany w produkcji balsamów do ciała, mydeł, kremów do twarzy, balsamów przeciwsłonecznych. Ze względu na niską temperaturę krzepnięcia olej polecany jest do kosmetyków na zimę. Olej z nasion konopi jest pomocny w pielęgnacji praktycznie każdej cery: tłustej z tendencją do zmian trądzikowych gdyż reguluje wydzielanie sebum, skóry suchej bo nawilża, zniszczonej, wrażliwej, a także dojrzałej.

Kosmetyki z olejem konopnym utrzymują skórę w dobrej kondycji i zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są prekursorami hormonów miejscowych, w tym prostaglandyn. NNKT pozwalają utrzymać naturalną odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych. Mają też zdolność uzupełniania braków struktury cementu międzykomórkowego, dzięki czemu poprawiają funkcje ochronne naskórka, uelastyczniają go i zmniejszają utratę wody przez naskórek.
Olej konopny zmniejsza przebarwienia oraz wyrównuje koloryt skóry. Łagodzi stany zapalne w takich chorobach jak: łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, egzema, niweluje świąd u alergików. Stymuluje wzrost włosów i paznokci, odżywia je i wzmacnia. Polecany jest również w delikatnej pielęgnacji skóry niemowląt.

Dla tych którzy sami lubią przygotowywać kosmetyczne mikstury warto podkreślić, że olej konopny idealnie nadaje się jako dodatek do szamponów czy odżywek do włosów. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do kremów czy balsamów do ust. Każdy bez najmniejszego problemu może w domowych warunkach przygotować olejową maskę na włosy, która sprawi, że zyskają one blasku i elastyczności. Wystarczy przed umyciem włosów nałożyć niewielką ilość na włosy oraz skórę głowy i wmasować. Dla dobrego efektu warto pozostawić go na przynajmniej 30 minut na głowie, następnie dokładnie umyć głowę.

Mnogość działań pielęgnacyjnych oleju z konopii nie mogła ujść uwadze firmom kosmetycznym, tak więc dzisiaj olej ten możemy znaleźć w wielu maściach i kremach przeciwbólowych, kremach do twarzy czy balsamach do ciała.

Post Author: Inga

Dodaj komentarz