Medyczna marihuana w kuchni. Na początek herbata konopna z leczniczym CBD

Napar z liści konopi jest to nowość na Polskim rynku i zarazem obiekt kontrowersji. Tymczasem konopie to cud natury o niesamowitych właściwościach, który dodatkowo jest łatwy i tani w uprawie. Zatem dlaczego warto ją pić?

Herbata występuje w wielu odmianach – jest czarna, zielona albo czerwona, a nawet żółta i biała. Można ją przyrządzać i pić na różne sposoby.

Pod względem spożycia herbaty Polska zajmuje trzecie miejsce w Europie. Dlaczego warto ją pić oraz dlaczego sięgnać akurat po herbatę konopną?

Herbata konopna CBD jest niezwykle bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę E. Całe liście konopne zawierają drogocenne minerały takie jak żelazo, cynk, magnez, fosfor i wapń. Związki CBD są naturalnymi przeciwutleniaczami, które usuwają szkodliwe wolne rodniki z organizmu.

Różnorodność składników mineralnych i mikroelementów zawartych w herbacie konopnej powoduję, że organizm staję się witalny, a odporność jest zwiększona. Konopie nie potrzebują wyjątkowych warunków uprawy, nie są sztucznie nawożone i rosną zupełnie naturalnie.  Liście, które się wykorzystuje w herbatach nie posiadają żadnych substancji psychoaktywnych (THC).

Herbata konopna CBD ma brązowy kolor, który wynika z faktu, że rośliny dojrzewają dłużej i zbierane są w momencie, w którym zawartość CBD jest na najwyższym poziomie.

Herbata konopna CBD ma bardzo przyjemny ziołowy smak. Smakosze teg o napoju oprócz walorów smakowych cenią ją za swoje drogocenne właściwości. Herbata konopna jest doskonałym środkiem zapobiegawczym przeciw grypie i przeziębieniom.  Herbata z konopi ma bardzo pozytywny wpływ na organizm – ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, wpływa na układ nerwowy, działa uspokajająco i relaksacyjnie. Jest pomocna dla osób cierpiących na bezsenność, migreny, zaburzenia czynności wątroby, a także w chorobach układu oddechowego. Dodatkowo wspomaga trawienie, łagodzi bóle miesiączkowe, pomaga w regulacji poziomu krwi, redukcji ciśnienia, a także w obniżeniu poziomu cholesterolu.

Inną ciekawą właściwością naparu konopnego jest zdolność do podtrzymywania energii organizmu. Białko zawarte w konopiach dobrze wpływa na układ pokarmowy i nieco spowalnia trawienie, przez co zapobiega skokom poziomu cukru we krwi co w efekcie podnosi i pozwala utrzymać energię ciała na jednolitym poziomie.

Wśród substancji występujących w liściach konopi znajdziemy także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę mózgu i chronią przed chorobą Alzheimera.

Proces parzenia herbaty z konopi jest praktycznie taki sam, jak innych herbat ziołowych. Podczas parzenia trzeba wsypać około 2 g suszu do sitka i zalać je gorącą wodą (powinna mieć około 80 stopni) i zostawić na mniej więcej 5-8 minut. Im dłużej herbata się będzie patrzyć, tym może się stać bardziej gorzka. Może być pita na ciepło, ale także na zimno.

Zaleca się, żeby do herbaty konopnej CBD dodawać trochę tłuszczu (mleko, masło czy olej kokosowy). Idealnie komponuje się również z melisą, cytryną, miodem czy miętą.

Post Author: Inga

Dodaj komentarz