Skarby sprzed lat czyli olej konopny w kuchni

Jest bogaty w witaminę K, ma właściwości przeciwkrwotoczne i odpowiada za krzepliwość krwi. Do tego warto dodać, że działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo oraz bierze udział w formowaniu tkanki kostnej. Olej konopny – niegdyś bardzo popularny, dziś wraca do łask.

Olej konopny pozyskiwany jest z nasion konopi siewnej. Podobnie jak inne oleje roślinne, olej konopny nadaje się świetnie do zastosowań kulinarnych. Jego oryginalny, zielonkawy kolor i orzechowy, łagodny smak czynią z niego świetny dodatek do sałatek, past czy sosów. Olej z konopi zachowuje smak i właściwości jedzony na zimno, dlatego nie powinno się stosować go do smażenia lub pieczenia.Żeby zachował charakterystyczny smak i właściwości zdrowotne, olej konopny powinien być tłoczony na zimno i spożywany w formie nierafinowanej. Proces rafinacji służy usunięciu z oleju potencjalnie szkodliwych składników i oczyszczeniu go, dzięki czemu staje się przejrzysty. Ubocznym efektem tego procesu jest jednak redukcja właściwości odżywczych oraz smakowych.

Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w idealnej wręcz proporcji oraz zawiera w sobie aż 20 aminokwasów, w tym 9 kluczowych dla naszego organizmu. Dzięki tak wysokiemu wskaźnikowi plasuje się w ścisłej czołówce olejów roślinnych.

Polecany jest każdemu, ponieważ stanowi ważny element zdrowej i zbilansowanej diety. Szczególnie zalecany jest dla osób przebywających na diecie wegańskiej. Ma sporo białka, przyswajalnego lepiej niż to pochodzące z soi, dlatego jest cennym dodatkiem do diety pozbawionej mięsa i nabiału.

Olej konopny pasuje do sałatki ze świeżych, chrupiących warzyw. Dla podkręcenia smaku można połączyć go z przyprawami, musztardą i sokiem z cytryny, żeby uzyskać smaczny dressing.

Z powodzeniem można polewać nim pieczywo – wtedy staje się zdrowym zastępnikiem bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe masła. Olej konopny sprawdza się również jako składnik pesto, czyli pasty przyrządzanej na bazie oleju, świeżych ziół (np. bazylii lub pietruszki) oraz orzechów, czasem z dodatkiem sera. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Wyciąg z konopi może pojawić się w daniach gorących, takich jak zupy czy makarony, jednak dodany dopiero pod koniec gotowanie, dla podkręcenia smaku.

Ze względu na wysoką koncentrację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych olej należy bezwzględnie przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Źle reaguje na nasłonecznienie, podwyższoną temperaturę czy kontakt z powietrzem. Ważne jest też aby spożywać go maksymalnie w ciągu kilku tygodni.

Post Author: Inga

Dodaj komentarz