Superfood w akcji czyli konopie w kuchni sportowców

Konopie są jednym z najlepszych źródeł naturalnego białka roślinnego. Jako jedyne dostarczają kompletnej ilości protein, są odpowiednie dla wegetarian, wegan, osób z nietolerancją laktozy, glutenu i alergią na soję. Ponadto są wolne od GMO.

W ostatnim czasie rosnącą popularnością cieszą się odżywki białkowe zawierające komponenty proteinowe roślinnego pochodzenia. Związane jest to m.in. z tym, że wiele osób przechodzi na dietę wegetariańską czy wegańską. Oprócz dobrze znanych białek sojowych coraz częściej można natknąć się na innego rodzaju odżywki oparte np. na białku konopnym. Dla kogo takie białko jest przeznaczone? Przede wszystkim dla osób uprawiającym sport. Białko w nasionach konopi zawiera bowiem mnóstwo aminokwasów, w tym, oczywiście te, które odpowiadają za regenerację mięśni.

REGENERACJA

Ilość i jakość białka pochodząca z ziaren konopi jest zdecydowanie wyższa niż w innych ziarnach i orzechach. Białko pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej oraz przyczynia się do jej wzrostu. Co ciekawe, konopie są  kompletnym źródłem białka, zawiera wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy, regeneruje i poprawia funkcjonowanie naszego ciała. Ziarno konopi pełne jest błonnika, zdrowych tłuszczów, a także niezbędnych składników odżywczych. Zgodnie z wynikami badań opublikowanymi przez Journal of Arthritis and Rheumatism, przyjmowanie GLA – kwasu gamma-linolenowego występującego w białku konopnym, redukuje objawy zapalenia stawów o 20%. Dostarczanie organizmowi kwasów GLA powoduje zmniejszenie stanu zapalnego.

PRZYROST MASY CIAŁA

Proteina konopna uznawana jest za naturalną superżywność tzw. superfood. Ziarno konopi zawiera nie tylko wszystkie niezbędne aminokwasy, ale posiada także wszystkie aminokwasy niezbędne do budowy mięśni, takie jak BCAA. BCAA jest źródłem egzogennych aminokwasów rozgałęzionych, które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem. Związki te są niezbędne dla rozwoju tkanki mięśniowej, zapobiegają też jej utracie. Ponadto białko konopne zawiera albuminy i globuliny, dwa nośniki jonów i substancji. To, co wyróżnia proteiny konopne pośród wyżej wymienionych alternatyw białkowych, to obecność kwasów tłuszczowych NNKT: omega-3 i omega-6 w bardzo korzystnym stosunku 3:1 (idealny uważa się stosunek 4:1). To kwasy tłuszczowe, które nasz organizm potrzebuje, ale nie potrafi sam syntetyzować. NNKT odgrywają kluczową rolę we wzroście i rozwoju, regulacji systemu odpornościowego, krążenia i działania układu nerwowego.

 

ENERGIA

Konopie zawierają dużą ilość argininy, organicznego związku chemicznego z grupy aminokwasów, czyli substancji zwiększającej wydolność organizmu, pomagającej przeciwdziałać chorobom serca i układu krążenia. Ponadto białko dłużej odkłada się w organizmie, co w praktyce oznacza, że energia pochodząca z białek wydalana jest znacznie wolniej niż ta pochodząca z węglowodanów, dłużej czujemy się najedzeni i pełni sił. Białko konopne nie tylko zwiększa naszą energię, ale dba także o to, aby jej odpowiedni poziom utrzymywał się w naszym ciele przez cały dzień. Spożywanie białka konopnego to łatwy i smaczny sposób na dostarczenie organizmowi prawdziwej bomby odżywczej. Ziarno konopi, z którego pochodzi proteina, zawiera białka globularne- edestyny i albuminy. Dlaczego są tak ważne? Enzymy, przeciwciała, hormony i fibrynogen składają się w całości z białka globularnego. Ponadto edestyny, albuminy i fibrogen znacząco wspierają odporność naszego organizmu.

METABOLIZM

Konopie ze względu na wysoką zawartość błonnika, są bardzo łatwo przyswajalne dla ludzkiego organizmu. Ze względu na obecność rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, białko konopne naturalnie oczyszcza jelita.
Proteina konopna zmniejsza zaparcia, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, obniża ryzyko wystąpienia hemoroidów, a także biegunki. Codzienna porcja białka konopnego dodana do porannego koktajlu to naturalna ochrona dla naszego żołądka.
Dostarczanie odpowiedniej ilości białka poprawia nasz metabolizm, a także zwiększa spalanie tłuszczu. Jeżeli potrzebujesz obniżyć lub uregulować poziom cholesterolu, proteina konopna to świetny wybór. Ziarno konopi bogate jest w zdrowe tłuszcze, których nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować sam.Białko konopne świetnie sprawdza się jako dodatek do zup, koktajli, napojów, sosów i sałatek. Pomoże w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Trzeba jednak pamiętać, że białko konopne ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych jest bardzo wrażliwe na działanie światła, ciepła i tlenu. Najlepiej, aby wszelkie produkty konopne były spożywane na zimno i przechowywane w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Post Author: Inga

Dodaj komentarz