Właściwości i wartości odżywcze konopii

Szukasz sposobu na lepsze trawienie, na równowagę hormonalną i lepszą przemianę materii? To żywność z konopi uprawiana przez ludzi od ponad 12 tysięcy lat może być tym czego potrzebujesz. Co dobrego jest w konopiach siewnych i dlaczego warto je włączyć do diety?

Z konopi przemysłowej można budować domy, ubrania, liny czy stworzyć drogie leki. Na razie na roślinie, niesłusznie kojarzonej z narkotykami, zarabiają głównie rolnicy, producenci i sprzedawcy zdrowej żywności.

Żywność konopna jest remedium na wiele chorób cywilizacyjnych, które nękają współczesny świat. Produkty na bazie nasion z konopi – olej, mąka czy makaron jak i same nasiona są  bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, 6, 9, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, D i E, wapń, magnez, żelazo, cynk i inne mikroelementy. Dzięki temu regenerują komórki i tkanki w organizmie oraz zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów. Co więcej przyczyniają się do zmniejszania poziomu cholesterolu, redukując ryzyko zawału serca i miażdżycy jak i zwiększają odporność organizmu. Polepszają również trawienie oraz wpływają korzystnie na zdrowie układu pokarmowego.

Zdaniem lekarzy i naukowców konopie to jeden z najbardziej odżywczych pokarmów na świecie. Konopie mają też niebagatelny wpływ na nasz wygląd. A to za sprawą kwasu linolowego, który hamuje procesy starzenia się i pomaga w walce z łuszczycą i trądzikiem. Dieta bogata w  nasiona konopne łagodzi również suchość skóry, sprawiając, że cera wygląda świeżo i promiennie. Ponadto olej konopny zastosowany jako odżywka do włosów, sprawi, że staną się mocniejsze, bardziej błyszczące i elastyczne.

Olej konopny można stosować solo lub dodawać do kosmetyków. Jest doskonałym nośnikiem dla innych substancji, ponieważ wykazuje zdolność głębokiego wnikania w skórę. Nadaje się do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry. Nawilża bowiem skórę suchą, przy cerze tłustej i mieszanej reguluje wydzielanie sebum, a wrażliwej łagodzi podrażnienia..

Żywność konopna zyskała na sympatii nawet u sportowców. Jest idealnym wysokobiałkowym pożywieniem – składa się z około 35 procent czystego, łatwo-przyswajalnego białka. Białko to jest o wiele lepiej przyswajane i trawione niż to pochodzące z mięsa, orzechów czy roślin strączkowych. Poza tym zawiera osiem najważniejszych aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi wytwarzać samodzielnie. To również świetne rozwiązanie problemu dostarczania aminokwasów egzogennych dla wegetarian.

Na rynku jest też dostępny napar z konopi, który poprawia jakość snu, działa uspokajająco i relaksująco, redukuje mocny stres i pomaga w lekkich stanach padaczkowych. Więcej na temat drogocennych właściwości znajdziesz w osobnym artykule.

Ze względu na swoje niezwykle, wszechstronne właściwości i możliwości wykorzystania produkty wytwarzane z konopi zyskały dużą popularność w Europie Zachodniej. Na szczęście i wsród Polaków zyskuje coraz to większe grono sympatyków.

Post Author: Inga

Dodaj komentarz