Connect with us

Porady

Białko konopne – właściwości, zastosowanie

białko konopne

Wegetarianizm i weganizm są coraz bardziej popularne, stając się stałym elementem stylu życia wielu osób. Zamiast produktów pochodzenia zwierzęcego, zaleca się wprowadzenie pełnowartościowych zamienników pochodzenia roślinnego do diety. Białko konopne jest jednym z takich dodatków i coraz częściej spotykane na półkach. Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź, jakie właściwości i zastosowanie ma ten produkt.

Białko konopne – co to takiego?

Białko konopne jest wytwarzane z konopi siewnej. Nie zawiera właściwości psychotropowych charakterystycznych dla THC. Ma postać delikatnie zielonego, sypkiego proszku.

→→→ Czytaj też: Olej konopny na łuszczycę.

Popularność białka konopnego? Czemu stale rośnie?

Białko konopne jest produkowane w niskich temperaturach, co pozwala zachować jego prozdrowotne właściwości. Jest to produkt bogaty w błonnik, dzięki czemu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego i daje dłuższe uczucie sytości.

Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz -6, które chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy E, która jest łatwo przyswajalna dzięki obecności kwasów NNKT.

Białko konopne jest białkiem pełnowartościowym, zawierającym wszystkie aminokwasy egzogenne. Aminokwasy egzogenne muszą być dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem. Białko konopne nie ma czynników alergizujących, podczas gdy białko sojowe może powodować uczulenie.

→→→ Może zainteresować Cię też: Mydło konopne – zastosowanie.

Kto powinien spożywać białko konopne?

Białko konopne jest uniwersalnym produktem, który może być stosowany bez ograniczeń. Ludzie aktywni fizycznie szczególnie skorzystają z właściwości tego produktu.  Organizmy poddawane większym wysiłkom potrzebują większych ilości białka. Mięśnie wykonujące mocniejsze i częstsze ćwiczenia wymagają regeneracji. Proces odnowy tkanki mięśniowej zachodzi szybciej, gdy organizm otrzymuje dodatkowe porcje białka.

→→→ Czytaj też: Miód konopny – właściwości.

Białko konopne jest cennym elementem diety dla osób odchudzających, ponieważ zawiera błonnik, który długo utrzymuje uczucie sytości. Białko konopne to także alternatywa dla alergizującego białka sojowego i doskonałe wsparcie dla osób aktywnych i dbających o linię. Posiada wiele walorów zdrowotnych i odżywczych, dlatego coraz częściej stosowane jest w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

→→→ Sprawdź także: Masło konopne – właściwości.

© Copyright niki24.pl