Connect with us

Porady

Masło konopne – właściwości

masło konopne

Masło konopne to jeden z produktów spożywczych z dodatkiem CBD. Można wykorzystać je na wiele sposobów, ale warto także wiedzieć, jakie są jego właściwości. Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź prozdrowotne działanie masła z konopi.

Czym jest i z jakich konopi powstaje masło?

Masło konopne jest produktem spożywczym naturalnego pochodzenia, którego można używać do smarowania pieczywa, sosów, do pieczenia muffinek, placków, brownie czy wyrobu czekolady. Może być wykonane z konopi siewnych lub indyjskich, zawierających odpowiednio niski lub wysoki poziom THC.

Masło konopne może być także preparatem kosmetycznym przeznaczonym do stosowania na skórę.

→→→ Sprawdź także: Mydło konopne – zastosowanie.

Dlaczego warto spożywać masło konopne – właściwości

Masło konopne ma wiele właściwości, w tym:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne,
  • regulujące ciśnienie krwi i schorzenia sercowo-naczyniowe,
  • pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy. 

Przyjmowanie kannabinoidów doustnie nie powoduje podrażnienia układu oddechowego jak ma to miejsce w przypadku zażywania go poprzez inhalację, waporyzację czy palenie. Przy spożyciu, produkt posiada delikatny smak. Jest idealny do wzbogacenia smaku wielu potraw.

Czy masło konopne jest bezpieczne dla zdrowia?

Masło konopne z konopi siewnych jest legalne w Polsce i ma prozdrowotne działanie. Z kolei masło z konopi indyjskich zawiera psychoaktywne THC, co jest nielegalne, a ponadto wykazuje nieco inne działanie. Ponadto własnej roboty masło z konopi indyjskich może doprowadzić do „przedawkowania”.

Inhalacja kannabinoidów działa szybciej niż ich spożywanie pokarmem, ale po spożyciu drogą pokarmową efekt może trwać nawet do 10 godzin. Spożywanie masła CBD pozwala cieszyć się prozdrowotnym efektem przez dłuższy okres niż w przypadku np. inhalacji.

→→→ Przeczytaj też: Olej konopny na łuszczycę.

Jak zrobić masło konopne – przepis krok po kroku

Przygotowanie masła z konopi CBD jest możliwe w domu i nie jest trudne do przeprowadzenia. Potrzebne składniki to susz CBD (5-10 g), masło (200-250 g), woda ok. 200 ml oraz ewentualne dodatki. Do wykonania tego produktu potrzebny będzie też garnek do gotowania, miska i piekarnik.

Krok pierwszy – dekarboksylacja

Susz należy rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Czas pieczenie wynosi około 15 minut w temperaturze 105-110 stopni Celsjusza. Następnie temperaturę trzeba zwiększyć do 140 stopni i piec jeszcze 30 minut.

Krok drugi – mieszanie składników

W garnku został podgrzewamy szklankę wody. Następnie dodajemy masło i mieszamy tak, aby składniki stworzyły masę o jednolitej strukturze. Dodajemy susz.

Krok trzeci – wolne gotowanie

Mieszankę należy gotować około 2-3 godziny na wolnym ogniu, dolewając niewielkie ilości wody. Po tym czasie odstawić mieszankę i przecedzić przez gazę.Można ugniatać gazę z mieszanką jeśli chcesz przyspieszyć proces.

Jako ostatni krok należy odstawić masło do lodówki na 2 godziny.

Krok czwarty – wykończenie

Efekt końcowy to unoszące się masło na powierzchni mikstury z lodówki. Należy je oddzielić od wody i przełożyć do pojemnika. Można dodawać przyprawy, takie jak pieprz lub zioła, aby wzbogacić smak masła.

© Copyright niki24.pl